fbInstagram

СРПСКИ ПИЛОТИ НАЈБОЉИ У ЕВРОПИ

Спортско ваздухопловство је богатије за још пет медаља, док је химна Србије интонирана два пута на Европском првенству у прецизном слетању параглајдером.

           Slozno za timski rezultat ekipa Srbije najbolja u Evropi

На управо завршеном Европском првенству у прецизном слетању параглајдером у Литванији Србија је у екипној конкуренцији између 17 земаља освојила европско злато. Наши пилоти Горан Ђурковић, Тамара Костић, Милица Маринковић, Иван Павлов, Дејан Валек, Драган Попов и Слободан Малетић освојили су најсјајније одличје победивши другопласирану репрезентацију Чешке са само 15 цм разлике. На трећој позицији остала је Велика Британија са великим заостатком у броју поена, али је ипак успела да спречи Литванију, домаћина првенства да се попне на подијум. Наши такмичари освојили су у појединачној конкуренцији још четири медаље!

            У појединачној укупној категорији, неприкосновен је био Матјаж Слуга из Словеније, док је Горан Ђурковић био други, а Иван Павлов трећи. Павлову је ово прва медаља на међународним такмичењима категорије један, док је Ђурковић већ искусан у освајаљу медаља на светским и европским такмичењима, као и ваздухопловним олимпијадама. Поред наша два такмичара који су се окитили медаљама, веома близу том успеху били су и Дејан Валек (5. место) и Драган Попов (9. место). У женској категорији заблистала је златном бојом Тамара Костић, испред британке Кети Лавренс, а бронзу је понела наша Милица Маринковић!

            „Одржан је максималан број серија што је изискивало велику концентрацију свих нас али пошто смо најбољи тим којег краси и концентрација и дружење успели смо да издржимо до краја и тако победимо. Дисциплина прецизног слетања је видно напредовала и све је теже изборити се за пласман. Све је мање разлике између тимова и појединаца“, каже Горан Ђурковић који сведочи и да је борба за медаље трајала буквално до последњег лета нашег репрезентативца. Иако се од средине такмичења видело да ће се борба за прво место водити између репрезентација Србије и Чешке, одлучивали су сантиметри у самом финишу такмичења. Сви репрезентативци Србије у глас хвале остале колеге из тима и потврђују како су сви дали свој максимум и тако довели до заједничког успеха.

            „Борећи се за тим, успела сам да остварим и један од својих снова, иако је ово моје пето узастопно злато, укључујући последња четири светска купа", каже Тамара Костић која се попела на највиши дамски подијум на овом такмичењу.

            Репрезентација Србије у прецизном слетању параглајдером још једном је показала да уложени рад и постојећи таленат уз подршку Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије могу да дају велике резултате.

            "Иза овог успеха стоји пуно рада и одрицања. Надали смо се злату, жарко га прижељкивали  и то нам се и остварило  Овај успех је највећи по броју освојених медаља", истиче селектор и пилот репрезентације Слободан Малетић.

            Ваздухопловни савез Србије у наредних месец дана упућује још неколико репрезентација на светска и европска првенства: у ваздухопловном и ракетном моделарству, параглајдингу (дисциплина прелет), акробатском параглајдингу и у падобранству.  „Од наших такмичара очекујемо пре свега да безбедно лете и скачу, а резултат ће доћи сам по себи, након година уложеног труда. Највише очекујемо од ракетних моделара који су годинама уназад освајали светска одличја, а надамо се и добрим успесима осталих спортиста“, каже Жељко Овука, генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије и додаје како је изузетно поносан на наше пилоте параглајдера који су прославили Србију.

fer play2014