fbInstagram

СЕСТРА И БРАТ НА ПОБЕДНИЧКОМ ПОСТОЉУ

 DSC0885

Милица и Павле Маринковић, освајачи су медаља на последњем овогодишњем такмичењу у параглајдингу у дисциплини прецизно слетање, које се одржало протеклог викенда (07-08.) у Вршцу. Након шест серија, које су се одржале у поприлично захтевним условима и компликованом терену за слетање, једини пилот који је имао боље резултате од тандема Маринковић, био је Иван Павлов (АК „Делта“ - Кањижа, који је освојио прво место. Милица (АК „Аеро – Еду“ – Београд) је у конкуренцији од 30 пилота, иако је била једна од само две даме, заузела трећу позицију. Њен рођени брат Павле (КВС „Кошава“ - Београд), освојио је сребрну медаљу и показао да иако млађи од сестре, може јој одржати по неку лекцију.

-              Драго нам је што су на такмичење дошли људи из целе Србије, чак и гости из Републике Српске и Црне Горе, иако се оно организовало ван летачке сезоне. Када неко пређе толико километара зарад учешћа на вашем такмичењу, онда знате да радите праву ствар. Такмичење је иначе део пројекта CAN (Прекогранично ваздухопловно умрежавање) које се финансира из IPA Adratic програма Европске уније, кроз који смо вишеструко унапредили спортско ваздухопловство у Србији. Између осталог ту су и велике инвестиције у виду куповине авиона и возила за потребе потраге и спасавања, као и ограђивање аеродрома „Лисичији Јарак“ у Београду које ће бити завршено до краја године. Поред овог такмичења у склопу истог пројекта, очекује нас и падобрански куп наредног викенда, управо на овом аеродрому, изјавио је Жељко Овука, генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије.

У екипној конкуренцији, најбоље пласиране пилоте на овом такмичењу је имао клуб ваздухопловних спортова „Кошава“ из Сурчина у саставу Слободан Малетић – пилот и вођа екипе, Дејан Валек – актуелни европски шампион, Павле Маринковић и Милан Бујић. Они су више него убедљиво са 319 негативних поена, иза себе оставили екипу „Монтенегро“ која је на крају такмичења имала 1.614 негативних поена и освојила друго место. Бронзану медаљу, помало неочекивано, јер су се борили на домаћем терену, освојила је екипа вршачког, спортског параглајдинг клуба „Беркут“ са резултатом од 2.324 поена.

                Организатор овог такмичења био је Ваздухопловни савез Србије уз велику помоћ Министарства омладине и спорта.

Такмичење је трајало два дана. Међутим, првог дана су веома густа магла и неповољан ветар, онемогућили почетак такмичења. Током целог дана пилоти параглајдера из 11 тимова, су са великом вером и ентузијазмом, чекали лепше време на полетишту „Кула“ изнад Вршца. Међутим, метереолошка ситуација се током целог дана није променила, па су се пилоти из Рашке, Краљева, Косовске Митровице, Алексинца, Београда, Пожаревца, Кањиже, Босне и Херцеговине и Црне Горе, необављеног посла вратили са летилишта.

С обзиром на то да је парагладјинг спорт у којем се такмичења одржавају углавном далеко од урбаних средина и да су у случају незгода пилоти често усмерени једни на друге, Горска служба спасавања је презентовала шта радити у ванредним ситуацијама и на који начин затражити њихову помоћ. Том приликом је најављен и теоријско практични курс на тему самоспасавања и прве помоћи.

                Другог такмичарског дана пилоти за препреку нису имали маглу, али им је ветар условио промену терена за такмичење. Више од 180 полетања и слетања изведена су са  оближњег брда у маленом насељу Куштиљ на самој граници са Румунијом.

На крају овог такмичења приликом доделе медаља победницима, уручене су и веома вредне робне награде у виду опреме за параглајдинг. Поред награђених победника са такмичења у Вршцу, награде су добили и победници „експрерименталног“1 генералног пласмана који је по први пут у Србији, објединио бодовање лига у прелету и прецизном слетању. Најбољи пилот Србије, обједињујући обе групе такмичења, у 2015. је Зоран Петровић Гуги (ПК „Голија“ – Рашка). Друго место освојио је дебитант у дисциплини прелет Дејан Валек (КВС „Кошава“ - Сурчин), док је као трећепласирани, овогодишњу сезону завршио Предраг Дудић (ПК „Голија“ - Рашка).

                У екипном конкуренцији, најбољи у генералном пласману су пилоти ПК „Голија“ из Рашке. Друго место је припало пилотима вршачког СПК „Беркут“, док је бронза отишла у Сурчин у руке пилота КВС „Кошава“.

УСКОРО! Остатак фотографија погледајте на нашем white flickr  профилу

 

fer play2014