fbInstagram

ЂУРКОВИЋ ЗЛАТОМ ПУНИ ЏЕПОВЕ

Ekipni pobenici

Горан Ђурковић из вршачког параглајдинг клуба „Беркут“, победник је међународног такмичења у параглајдингу које се прошлог викенда (03-04. октобар) одржао у Рашки. Најбољи параглајдеристи из целе Србије, са гостима из Црне Горе, такмичили су се у прецизном слетању параглајдером. Након два такмчарска дана и шест калкулативних серија, Ђурковић је био бољи од 29 такмичара, међу којима су биле и две даме. Друго место је освојио Дејан Валек из Новог Сада са великим заостатком за водећим Ђурковићем, али и са огромном предношћу испред трећепласираног Слободана Малетића из Сурчина.

-          Искрено, обожавам да дођем у Рашку на такмичење. Домаћини овде су заиста посвећени ономе што раде и то раде на изузетно високом нивоу. Поред одличних домаћина и природа је била даровита, па су услови за летење овде једни од најбољих у земљи, а и региону. Ваљда је поред толике позитивне енергије, али и великог труда и тренинга, и победа дошла сама од себе. – Изјавио је Горан Ђурковић, победник „Рашка опен 2015“,

За разлику од појединачног пасмана у екипној конкуренцији је било неизвесно. Борба за прво и друго место је трајала до последњег слетања. Ипак, пилоти ПК „Кошава“ из Сурчина су показали да се најбоље могу носити са притиском. Они су као првопласирани иза себе оставили веома искусне пилоте из тима „Монтенегро“ који су доказали да је и у Црној Гори популарност параглајдинга почела  ићи узлазном путањом. Као трећепласирана екипа, такмичење је завршио тим ПК „Беркут“ из Вршца. Иако њихову екипу чине искључиво репрезентативци, ове године им није пошло за руком да освоје најсјајније одличје на овом традиционалном такмичењу. Зоран Петровић Гуги, пилот који је први донео параглајдер у Србију и њиме први полетео, после дуже такмичарске паузе, вратио се на такмичења и овом приликом освојио високу четврту позицију.

Организатори такмичења били су Ваздухопловни савез Србије и ПК „Голија“ из Рашке уз велику подршку Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије.

Најбоље пласирани српски пилот параглајдера на међународној ранг листи је Драган Попов, члан вршачкок ПК „Беркут“. Он је на овом такмичеу заузео пету позицију што говори у прилог чињеници колико је такмичење у овом спорту неизвесно и захтевно. Попова на међународној ранг листи у стопу прати његов клупски колега Горан Ђурковић који је тренутно на четвртој позицији. Да ли ће се после овог такмичења променити пласман наших најпрецизнијих пилота параглајдера, остаје да видимо до краја недеље када ће изаћи допуњена ранг листа.

На жалост, иако параглајдинг не захтева претерану физичку снагу, у Србији се њиме бави само пет девојака. Три до њих су активне учеснице на такмичењима и постижу завидне резултате како на домаћој, тако и на међународној сцени. Управо ради популаризације овог спорта код нежнијег пола, велики број параглајдинг школа је увео посебне услове и погодности за девојке које желе да се баве параглајдингом. 

 

fer play2014