fbInstagram

СКАКАЊЕ И СПАСАВАЊЕ

 DSC0237

„ИПА Падобрански куп“ окупио је 44 падобранца из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске на спортском аеродрому Лисичији Јарак. Поред више од 300 скокова, гости су имали прилику да виде и симулацију спасавања и гашења пожара у коју су били укључени падобранци, припадници Горске службе спасавања Србије и ултралаки авион Ваздухопловног савеза Србије.

Жељко Жрвнар, падобранац из Хрватске и падобранке екипе „Кумулус“, победник је „ИПА падобранског купа“ који се током протеклог викенда (13-15.11) одржао на београдском спортском аеродрому Лисичији Јарак. Он је искачући из авиона са висине од 1000 метара, током шест такмичарских серија, три пута доскочио у центар пречника од само два центиметра. У преостала три покушаја је имао збир од укупно четири негативна поена, односно центиметара далеко од циља. Овако добри доскоци су му донели убедљиву предност над другопласираном такмичарком Светланом Симић из параћинског АК „Наша крила“, која је такмичење завршила са 12 негативних поена. Њен клупски саборац, млади и талентовани Стеван Милетић који је такође имао 12 негативних поена али без погодка центра мете, такмичење је завршио освојивши бронзану медаљу.

Најбоља од укупно пет падобранки, била је Светлана Симић из АК „Наша Крила“ Параћин, која је са овим успехом потврдила одличну форму ове године.  

У екипном пласману у конкуренцији од 11 екипа, најсјајнији пехар и медаље, освојили су Параћинци у саставу Светлана Симић, Љубиша Наумовић, Драган Обрадовић и Стеван Милетић. Они су у витрину АК „Наша крила“ додали још једно златно одличје. Падобранска екипа „Српска 1“ остала је далеко иза Параћинаца са својих 127 центиметара и 68 центиметара заостатка за водећим. Падобранци-полицајци из ПК „Грифон“ екипе ПТЈ МУП РС, на овом такамичењу нису имали спортске среће, па им је сребрна медаља у тимском пласману измакла за само три центиметра.

-          Иако нам првог такмичарског дана време није ишло на руку, успели смо да реализујемо више од три стотине скокова. Поносни смо на то што нисмо имали чак ни једну једину активацију резервног падобрана, а камоли неке друге компликације. Честитам победницима и желим да нас идуће године на падобранским такмичењима буде још више, као и да се окупимо изнова на спортском аеродрому Лисичији Јарак који ће захваљујући инвестицијама из ИПА фондова, први пут у својој историји бити ограђен - изјавио је Никола Боровац, директор такмичења.

Падобрански Београд ИПА куп организовао је Ваздухопловни савез Србије у склопу пројекта CAN (Прекогранично ваздухопловно умрежавање) који се финансира из ИПА адриатик програма Европске уније. Уз помоћ средства из овог фонда, ВСС је постао власник ултралаког авиона Сила 450 Ц, који се производи у домаћој фабрици у Краљеву. Такође су обезбеђена и средства за набавку возила који ће се заједно са авионом користити у сврхе трагања и спашавања угрожених лица на територији Републике Србије. Поред такмичења, на аеродрому Лисичији Јарак изведена је и показна вежба у којој је уз сарадњу ВСС и Горске службе спасавања симулирана ситуација пожара и пружање помоћи повређенима у неурбаној средини. У датим околностима, падобранац-ватрогасац је доскочио у непосредној близини угроженог подручја, док је повређеном лицу  прва помоћ пристигла такође из ваздуха у виду спасиоца који је доскочио са тандем падобранцем и пружио помоћ.

Ово такмичење је уједно била и последња провера за наше репрезентативце, које у децембру ове године очекује незванична олимпијада ваздухопловнох спортова, односно Светске Ваздухопловне игре у Дубаију. 

УСКОРО! Више слика на нашем white flickr профилу

fer play2014