fbInstagram

ЧАСТ, ПОБЕДА И ПРИЈАТЕЉСТВО

 DSC0679

Протеклог викенда (22-24. мај), на аеродрому Лисичији Јарак у Београду, одржан је сусрет падобранаца под називом „Балкански падобрански скок пријатељства“. Ветерани 63. падобранске бригаде Војске Србије, са својим падобранским клубом „Архистратиг“ били су организатори овог скупа. На њихов позив и у част 70 година победе над фашизмом у Београд су дошли војни падобранци из Русије, Француске, Бугарске, Словеније, Хрватске, БиХ, Македоније, Црне Горе, као и специјални гости Његово краљевско височанство Принц Анри Сикст Бурбон из шпанске краљевске породице, као и пуковник Жак Огар, некадашњи вођа француских специјалаца и носилац ордена „Светог Саве“.

Церемонији свечаног отварања присуствовао је министар Александар Вулин, који је том приликом између осталог изјавио:

-          Ови људи су бивши борци, и држава не сме да их заборави, већ мора да буде поносна на њих. Ја сам данас овде да им се захвалим на храбрости и пожртвованости и свему што су урадили за ову земљу. – истакао је Вулин.

                Окпуљеним падобранцима и свим гостима обратио се и Његово преосвештенство Епископ славонски Јован (Ћулибрк) који се осврнуо на претходни дан, у којем је сахрањен падобранац који је живот изгубио управо на том аеродрому неколико дана раније.

                Подршку скупу дао је и Лабуд Булатовић, председник Ваздухопловног савеза Србије, који се присутнима обратио речима:

-          Ви, храбри падобранци, чините велику инспирацију и узор свим другим ваздухоплвним спортистима у Србији, зато Вам преносим њихове поздраве и жељу за што бољим скоковима.  – кратко је истакао јединственост падобранског спорта Булатовић.

Први Балкански падобрански скок пријатељства, одржао се давне 1994. Годинама касније прерастао је у традиционални догађај, али се због дешавања у региону прекинуо. Један од главних криваца за поновно окупљање падобранаца је пуковник Ненад Кузмановић:

-          У самом почетку, ове сусрете смо реализовали као Војска Републике Србије и уз велику подршку уније грчких падобранаца у резерви. Касније, након распада СР Југославије, та традиција је замрла. Сада, када смо отишли у пензију, решили смо да оживимо ово окупљање, јер је падобранско братство изузетно јако и превазилази државне границе. Основали смо клуб „Архистратиг“ чији сам председник, а где је Владика Јован члан управног одбора и кренули са реализацијом. Да није било помоћи Министарства омладине и спорта и Ваздухопловног савеза Србије, ово се не би могло реализовати.

На жалост 95 окупљених падобранаца из 12 земаља света, метереолошки услови нису дозволили да се реализује планирани број скокова, међутим то није био довољно велики разлог за незадовољство. Некима је овај скуп омогућио да се сусретну са колегама и пријатељима из прошлости или да скоче поново након више од 15 година. Великим одзивом падобранаца из региона али и света, организатори су добили велику одговорност и очекивање од њих да овај сусрет прерасте у традиционалну манифестацију.

 

СПЕЦИЈАЛНИ ГОСТИ

У ексклузивном интервјуу који је Његово краљевско височанство Принц Анри Сикст Бурбон дао за Ваздухопловни савез Србије, између осталог изјавио је:

-          Ово ми је други пут да сам у Србији. Био сам овде пре три године и заиста сам срећан што могу поново бити у земљи коју искрено волим свом својом душом. Моје везе са Србијом датирају из давне прошлости моје породице, када је ваша краљица, а наша принцеза Јелена Анжујска постала краљица Србије удавши се за вашег краља Уроша првог. Она је својим пореклом из моје краљевске куће, тако да вашу земљу осећам као једно лично место на које сам дошао трагом тих породичних веза.

Други разлог, али ништа мање вредан него први, због којег сам овде је то што ми у Шпанији изузетно ценимо Србију као храбру земљу, не само у Европи, већ и на целом истоку. Дошао сам да одам признање, поштовање и почаст овом храбром народу који је у историји победио  и Турке и Немце и све друге агресоре и окупаторе овог простора.

У вашој земљи посебно поштујем вашу традицију коју у даље храбро чувате, док се ми у Шпанији ње само са носталгијом присећамо јер смо је изгубили. Битно је одвојити конзерватизам и традиционализам, поготово у западним земљама. Бити традиционалиста значи не само очувати старе вредности, него их надоградити и унапредити као што ви у Србији то радите.

        Некада сам летео параглајдером, али сам после саобраћајне несреће, на жалост, престао да се бавим било каквим спортом. Волео бих када бих имао могућности да управо у Србији поново полетим. – са смешком, пожелео је Принц Анри.

 

Жак Огар, пуковник НАТО војске који је рекао „не“ и за време ратних дешавања на Косову и Метохији, мимо инструкција својих команданата, стао на српску страну. Он је у кратком интервјуу за ВСС, истакао своје импресије и шта га веже за Србију и српски народ:

-           Након свих ратних дешавања, често долазим у Србију. То ми представља велико задовољство јер имам заиста много пријатеља овде. Понекад помислим, можда чак више него у Француској. Србија је моја друга домовина, истински је волим, као и српски народ, чак и самог себе сматрам Србином. Допада ми се ваш начин живљења који је много хуманији, него што то ми имамо сада у Француској. Ми све више губимо нашу традицију и душу народа, а ви то овде и даље чувате. На позив мојих пријатеља пуковника Кузмановића и Владике Јована, дошао сам на овај скуп. Желим да са својим колегама падобранцима, поделим ваздухопловне вредности. Једноставно, падобранци у свим деловима света, имају исте системе вредности и увек имају шта да поделе са другим заљубљеницима у овај спорт. Та осећања и пријатељства су за мене јако важна и желим да наставим да их делим са својим колегама из Србије, Русије и свих других земаља. – рекао је Огар.

myFlickr

fer play2014