fbInstagram

НАЈБОЉИ МОТОРНИ ПИЛОТИ СРБИЈЕ У РЕЛИ ЛЕТЕЊУ

 

Пилоти моторних авиона после 11 година паузе поново су се надметали у рели летењу, у оквиру Државног првенства Србије. Такмичење је одржано у организацији Ваздухопловног савеза Србије и Аероклуба „Наша Крила“ из Параћина, од 19. до 21. октобра, на спортском аеродрому у Параћину.
 
Пилоти моторних авиона после 11 година паузе поново су се надметали у рели летењу, у оквиру Државног првенства Србије. Такмичење је одржано у организацији Ваздухопловног савеза Србије и Аероклуба „Наша Крила“ из Параћина, од 19. до 21. октобра, на спортском аеродрому у Параћину.
 
У генералном пласману, прво место је освојила посада „Параћин“ у саставу Александар Годић и Љубиша Наумовић. Тиме је Љубиша Нумовић из АК „Наша Крила“ Параћин постигао својеврстан рекорд, јер је, заједно са освојеним првим местом у генералном пласману на Државном првенству у падобранству ове године, постао први спортиста носилац титуле државног првака у две различите гране спорта. Иза њих, на друго место пласирала се посада „Зрењанин“ са члановима – Милан Милошевић и Радош Павловић, на трећем месту је друга посада „Параћин“ у саставу Томислав Шалетић и Александар Михајловић.
 
Такмичари су имали прилику да покажу умеће летења у три задатка: извиђање, слетање и временска тачност. У задатку извиђање, прва је такође била екипа Параћина (Александар Годић и Љубиша Наумовић), друга екипа Зрењанина (Милан Милошевић  и Радош Павловић) и трећа екипа Ваљево (Миливој Петровић и Оливера Кнежевић). Посада Параћина је била првопласирана и у задатку слетање, испред посаде „Ваљево“ на другом месту и друге екипе Параћина на трећем месту. У оквиру задатка временска тачност, поредак је мало другачији, па је на првом месту посада „Зрењанин“, на другом месту посада „Параћин“ и на трећем месту посада „Смедерево“ са члановима Владимиром Спасићем и Драгољубом Спасићем.
 
Комисија за Општу авијацију Ваздухопловног савеза Србије, заједно са пилотском секцијом АК „Наша Крила“ из Параћина, организовала је државно првенство у овој грани ваздухопловног спорта после две године паузе, након што је последње такмичење одржано 2009. године у дисциплини прецизно летење. Циљеви организатора – квалификација пилота такмичара у рели летењу, усавршавање у прецизном летењу и афирмација спортског ваздухопловства су свакако испуњени извођењем свих планираних такмичарских маршута и проглашењем најбољих, које је уприличено у недељу 21. октобра, на спортском аеродрому покрај Параћина.
 
Дисциплина рели летење: Ова дисциплина је намењена посади од два пилота и одвија се најчешће у више етапа и слетања, а пилоти током такмичарских летова добијају и решавају задатке из: 1. Навигације, 2. Извиђања, 3. Временске тачности и 4. Прецизног слетања.
 
 
 

 

{AG}slike_vesti/aero_reli{/AG} 
  
{vsig}58padprvenstvo|width=640|height=480{/vsig}
 {vsig_c}0|Ucesnici Drzavnog prvenstva.jpg|Ucesnici Drzavnog prvenstva{/vsig_c} {vsig_c}0|Predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije - Labud Bulatovic.jpg|Predsednik Vazduhoplovnog saveza Srbije - Labud Bulatovic{/vsig_c} {vsig_c}0|Predsednik Sportskog saveza Srbije - Dane Korica.jpg|Predsednik Sportskog saveza Srbije - Dane Korica{/vsig_c}
 {vsig_c}0|Pobednici u generalnom pojedinacnom plasmanu.jpg|Pobednici u generalnom pojedinacnom plasmanu{/vsig_c}
 {vsig_c}0|Pobednici skokova na cilj u pojedinacnom plasmanu.jpg|Pobednici skokova na cilj u pojedinacnom plasmanu{/vsig_c}
 {vsig_c}0|Otvaranje Drzavnog prvenstva u padobranstvu.jpg|Otvaranje Drzavnog prvenstva u padobranstvu{/vsig_c}
 {vsig_c}0|Ljubisa Naumovic, AK Nasa Krila - Paracin.jpg|Ljubisa Naumovic, AK Nasa Krila - Paracin{/vsig_c}Figurativni skokovi predstavljaju individualni slobodan pad u kojem se takmičari ocenjuju od strane sudija koliko brzo i precizno mogu da izvedu unapred zadati komplet elemenata. Serija elemenata se sastoji od levog zaokreta od 360 stepeni, desnog zaokreta od 360 stepeni i salta unazad. Ovaj niz elemenata je potrebno izvesti 2 puta. Meri se vreme za koje je zadati komplet urađen, pa se od toga oduzimaju kazne za pogrešno izvedene elemente. Ova disciplina zahteva visok nivo znanja i kontrole tela u slobodnom padu, pri brzinama od 200 do 250 km/h.

fer play2014