fbInstagram

ЛЕТАЧКИ ДАН ИЗНАД ЛИСИЧИЈЕГ ЈАРКА

Падобрански скокови, летови змајева и ултралаких авиона, једрилица, парамотора, жирокоптера, акробатских авиона, прецизно слетање пилота параглајдера, као и приказ топловаздушног балона и вештина ваздухопловних и ракетних моделара – само су део програма „Летачки дан – Лисичији Јарак 2013“

 У суботу, 26. октобра 2013. године, на спортском аеродрому Лисичији Јарак у Београду (Зрењанински пут бб), Ваздухопловни савез Србије (ВСС) организује Летачки дан са приказом свих ваздухопловних спортова. Ова спортска манифестација организује се у оквиру пројекта А3-НЕТ, из претприступних фондова Европске уније, са циљем промоције малих спортских аеродрома.

„Обзиром да се летачка сезона ближи крају у већини спортова које окупља наш Савез, дошли смо на идеју да направимо окупљање ваздухопловаца и покажемо богатство и разноврсност коју спортско ваздухопловство има у нашој земљи. На Летачком дану ће учествовати неки од наших најбољих ваздухопловних спортиста, државни прваци, рекордери, носиоци светских и европских медаља, али и млади јуниори на чијем усавршавању посебно радимо“, рекао је поводом ове манифестације Жељко Овука, генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије. 

Ове године ВСС је имао изузетно богату такмичарску сезону са преко 45 такмичења у падобранству, параглајдингу, балонарству, моделарству, једриличарству, општој авијацији, улталаком летењу, а одржано је и више такмичења за Светски куп, предевропских и европских првенстава.

„Србија је прошле године, по укупном броју освојених медаља на европским и светским првенствима, била на шестој позицији, од укупно 100 чланица Светске ваздухопловне федерације. За то су најзаслужнији били наши моделари и параглајдеристи који су освојили пет златних, две сребрне и три бронзане медаље. Ове године били смо подједнако успешни, и зато су наши драги ваздухопловци и заслужили да направимо један овакав догађај који ће показати сву умешност наших такмичара“, истакао је председник Ваздухопловног савеза Србије, Лабуд Булатовић.

Летачки дан ће у 10.30 свечано отворити државни секретар Министарства омладине и спорта, Предраг Перуничић, а летачки програм почиње у 10.45 (према плану који достављамо у прилогу). У завршници летачког дела, пилоти ће демонстрирти извиђање и гашење шумских пожара, а као поклон изненађење најсрећније очекује тандем скок падобраном. 

fer play2014