fbInstagram

ОКУПЉАЊЕ БАЛОНАРА У ЈАГОДИНИ

Од петка 31. маја до недеље 2.  јуна небо изнад Јагодине биће прекривено балонима 11 такмичара који ће се надметати на Отвореном првенству у балонарству. Ако временске прилике дозволе да се ове специфичне летелице вину у небо, уједно ћемо добити и државног првака у овој грани ваздухопловног спорта.

Од петка 31. маја до недеље 2. јуна небо изнад Јагодине биће прекривено балонима 11 такмичара који ће се надметати на Отвореном првенству у балонарству. Ако временске прилике дозволе да се ове специфичне летелице вину у небо, уједно ћемо добити и државног првака у овој грани ваздухопловног спорта.

Организатор Балонарски клуб „Дамбос“ из Београда, у сарадњи са Ваздухопловним савезом Србије и општином Јагодина, угостиће балонарске посаде из Аустрије, Мађарске, Словеније и домаћина Србије. Према програму такмичења, планирани су јутарњи (од 5х до 7х) и поподневни летови (од 14х до 17х) у петак и у суботу, док је за недељу предвиђен само јутарњи лет и после подне додела признања најуспешнијим. Читаво такмичење ће бити контролисано од стране међународног судије ФАИ, који долази из Мађарске.

Прошле године Јагодина је по први пут била домаћин балонарима, када је почетком маја одржан Фестивал балонарства и Куп Србије. Претходно Државно првенство је одржано у Сенти, уз присуство 15 балонарских посада и освајање првог места Срђана Срдића из БК „Дамбос“ из Београда.

Топловаздушни балони користе основни принцип аеростатике и подизања топлијег ваздуха у односу на основни ваздух. Загревањем ваздуха, балон се диже, док пуштањем да се ваздух хлади, балон се спушта. Основна вештина пилота састоји се у осећају за праву меру загревања. Управљање балоном врши се једино хватањем ваздушне струје на различитим висинама. Не постоји начин за намерно скретање лево или десно.
Рано јутро најбоље је време за лет јер је тада ваздух релетивно стабилан и није под утицајима дневних ветрова и топлотних промена.

 jagodina 2012

Jagodina 2012 2

fer play2014