fbInstagram

СПОРТИСТИ ВАЗДУХОПЛОВНОГ САВЕЗА СРБИЈЕ У СВЕТСКОМ ВРХУ

8899632999 d9dfb3982c b

На крају године, када се сумирају резултати, репрезентативни наступи спортиста ВСС били су у 2018. години врло успешни са освојених укупно пет медаља на Светским и Европским првенствима – једна златна, три сребрне и једна бронзана.

Апсолутни победници европског првенства у ваздухопловном моделарству у класама Ф1А, Ф1Б, Ф1Ц, одржаног од 23. до 30. јула у Мађарској, били су ваздухопловни моделари из Србије. Они су освојили прво место у укупном пласману – збиру резултата све три класе, златну медаљу екипно (Светозар и Бојан Гостојић из АК „Зрењанин“ и Радоје Благојевић из АК „Војка“) у класи Ф1Б од 75 такмичара из 26 држава, сребрну медаљу појединачно (Светозар Гостојић из АК „Зрењанин“) у истој Ф1Б класи и  сребрну медаљу екипно (Бранко Бијелић из АК „Винг“ из Београда, Стеван Јановић из АК „Сомбор“ и Жива Ковачки из АК „Зрењанин“) у класи Ф1Ц од 44 такмичара из 20 држава.

Ракетни моделари у саставу Михаило Петровић из АК „Фрањо Клуз“ Земун, Владимир и Миодраг Чипчић из АК „Кикинда“ су донели сребрну медаљу у екипном пласману у класи С5Ц са светског првенства у ракетном моделарству, одржаном од 25. августа до 2. септембра у Пољској, док је парагајдинг репрезентација у прецизном слетању параглајдером (Горан Ђурковић из СПК „Беркут“ Вршац, Драган Попов из СПК „Беркут“ Вршац, Иван Павлов из АК „Нови Сад“, Дејан Валек из АК „Нови Сад“ и Слободан Малетић из КВС „Кошава“ из Београда) освојила бронзану медаљу екипно од 111 пилота из 19 држава, на европском првенству одржаном од 16. до 21. септембра у Словенији.

Поред репрезентативних успеха, спортисти ВСС су постигли одличне резултате у индивидуалним такмичењима, те су појединачно пласирани на највише позиције светских ранг листа, као и на ранг листама светских купова у 2018. години.

У оквиру светске ранг листе за параглајдинг у дисциплини прецизно слетање на првих 10 позиција налазе се четири пилота из Србије – Горан Ђурковић (2. место), Дејан Валек (7. место), Иван Павлов (9. место) и Драган Попов (10. место).

На светској ранг листи у ракетном моделарству треће место заузима Кристина Чипчић из АК „Кикинде“, док је њен брат Миодраг Чипчић на петој позицији.

У светском купу у ваздухопловном моделарству у класи Ф1Б деветогодишњи јуниор Видак Веселиновић из АК „Трстеник“, освојио је треће место у генералном пласману за 2018. годину.

fer play2014