fbInstagram

СИРМИУМ КУП – СВЕТСКИ КУП РАКЕТНИХ МОДЕЛАРА

IMG 20191005 081424

После вишегодишње паузе, Србија је поново била домаћин светском купу у ракетном моделарству. 16. Сирмиум куп одржан је 5. и 6. октобра на спортском аеродрому Велики Радинци код Сремске Митровице у организацији Аероклуба „Сремска Митровица“.

У категоријама С4А (ракетоплани), С6А (ракете са траком) и С9А (жирокоптери),  С7 (макете) и С8Е/П (ракетоплани), учествовали су ракетни моделари из Словеније, Хрватске, Словачке, Бугарске и Србије. Од такмичара из Србије најзапаженији наступ је имао Зоран Катанић из клуба домаћина Сремске Митровице. Он је освојио прво место у класи ракетоплана С4А, друго место у класи жирокоптера С9А и треће место у класи С6А. Весна Катанић такође из АК „Сремска Митровица“ је освојила прво место у класи С9А и поделила треће место у класи С4А са Борисом Лековим из Бугарске. Михаило Петровић из АК „Фрањо Клуз“ из Земуна је победио у класи ракете са траком С6А и освојио треће место у макетама С7. О регуларности такмичења је бринуо председник ФАИ жирија Зоран Пелагић из Словачке, иначе председник Поткомитета за ракетно моделарство ФАИ-ЦИАМ. Стручну помоћ на овом такмичењу му је пружао као члан жирија Срђан Пелагић, делегат Србије у ФАИ-ЦИАМ и бивши дугогодишњи председник Поткомитета за ракетно моделарство ФАИ.

„Цео лансирни полигон је био организован по највишем стандарду за светске купове. Уредно обележена стартна места, шатори за припрему модела, за обраду података и освежење и исхрану, били су на време припремљени. Млада екипа мерача времена је као веома добро обучена радила без и једне примедбе од стране такмичара, а такмичење је веома ауторитативно водио као главни судија Владимир Чипчић. Током целог такмичења владала је права спортска и другарска атмосфера, а то је била прилика да се после доста времена и сретну стари пријатељи,“ каже Срђан Пелагић.

Аероклуб „Сремска Митровица“ је одличну организацију овог такмичења, употпунио и прославом 70 година од оснивања клуба, приликом које су одата признања члановима клуба и њиховим породицама, за лични допринос унапређењу и развоју клуба. Такође АК Сремска Митровица је организовао истовремено и прво такмичење „CanSat“ у Србији – такмичарска научна дисциплина, све популарнија у свету.  CanSat ("сателит у конзерви") је пре много година потекао из Јапана, али се проширио по целом свету. Задатак је да млади у простор димензија конзерве сока сместе информациону опрему и предајник тешке до 350 грама и помоћу ракете их лансирају, а преко лаптопа приме податке из лета. Учестовало је више десетина младих из десетак градова из Србије, а специјални гости су били екипа од 20 студената из Индије. 

У оквиру светског купа у ракетном моделарству ове године се одржава укупно 20 такмичења. Овог викенда (11-13.октобар) је последње коло у Љубљани у Словенији, након кога ће се знати генерални пласман и победници светског купа за 2019. годину.

fer play2014