fbInstagram

ПРИПРЕМЕ ВАЗДУХОПЛОВНИХ МОДЕЛАРА ЗА ОДЛАЗАК НА СВЕТСКО ПРВЕНСТВО

Reprezentativci na pobedničkom postolju

У уторак 12. марта у просторијама Ваздухопловног савеза Србије чланови репрезентације Србије у ваздухопловном моделарству потписали су уговоре о учешћу на овогодишњем Светском првенству које ће се одржати у октобру месецу у Сједињеним Америчким Државама. То је само први од корака у низу које очекују руководство Ваздухопловног савеза Србије у процесу обезбеђивања услова за учешће представника Србије на овом великом такмичењу. ВСС ће у потпности финансирати одлазак и учешће репрезентативаца ваздухопловних моделара на Светском првенству.

Част да наступе под заставом Србије на највећем светском окупљању моделара у 2019. години имаће комплетна репрезентација у све три такмичарске категорије на челу са директором Николом Боровцем. Чланови репрезентације су: Андрија Пешић из Аероклуба „Трстеник“,  Славко Савић из Аероклуба „Нова Пазова“, Мића Тица из Аероклуба „Винг“ из Београда“, Светозар и Бојан Гостојић из Аероклуба „Зрењанин“, Драган Лакић и Бранко Бијелић из Аероклуба „Винг“ из Београда и Жива Ковачки из Аероклуба „Зрењанин“.

Наши репрезентативци ће наступити као браниоци титуле светског првака екипно у категорији Ф1Б, освојеној пре две године на Светском првенству у Мађарској. Такође репрезентативци Србије су и актуелни европски прваци, што су постали прошле године на првенству Европе у такође Мађарској. Ова врло трофејна репрезентација ће имати прилику да својим учешћем настави континуитет успешности и углед који завређује у светским моделарским круговима.

Светско првенство у ваздухопловном моделарству у слободнолетећим категоријама Ф1А,Ф1Б и Ф1Ц, одржаће се од 17. до 22. октобра у месту Лост Хилс у Калифорнији (САД), у организацији Академије за аеронаутику Америке и Светске ваздухопловне федерације. Учешће је пријавило 37 репрезентација из Европе, Азије, Аустралије и САД са преко 250 такмичара и уз велики број помоћног особља – менџера и помоћника тима.

Ф1А, Mодели једрилица: Подижу се на висину од 50 метара путем сајле и затим настављају слободан лет;

Ф1Б, Модели на погон гумом – гумењаци: Намотана гумена трака тежине 30 грама окреће елису и подиже је на висину од 50 до 80 метара и затим наставља слободан лет.

 Ф1Ц,Модели на погон СУС мотори – пењачи: Пењу се у вис путем СУС мотора чије је време рада ограничено и затим настављају слободни лет.

fer play2014