ПОЧИЊЕ БОРБА ЗА ЕВРОПСКУ ТИТУЛУ

Свечаним отварањем на главном зрењанинском тргу, уз присуство званица из Спортског савеза Србије, Ваздухопловног савеза Србије, Светске ваздухопловне федерације и града Зрењанина, оптпочело је Европско првенство у ваздухопловном моделарству које се до петка одржава у Арадцу.

Otvaranje EP u Zrenjaninu

            Пристигавши из 30 земаља Европе, око 260 такмичара се синоћ окупило на главном тргу у Зрењанину да би присуствовали свечаном отварању Европског првенства у слободнолетећим моделима. Њима су се придружили и чланови организационог тима који броји око 95 људи. Стојећи поред застава својих земаља и младих волонтера из Зрењанина и целе Србије, представници националних тимова синоћ су имали прилику да се сусретну и званично пре него што од данас почну да одмеравају снаге на терену.

            Председник Ваздухопловног савеза Србије, Лабуд Булатовић поздравио је све учеснике и истакао да заједно творе једну дивну спортску слику. У име главног организатора овог такмичења, Булатовић је нагласио да је много времена и труда уложено да се Србији додели организација овог такмичења, а потом је уследио великки рад на припрема око европског првенства.

            Организација такмичења овог обима је наравно готово немогућа без подршке Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије. Дане Корица, в.д. генералног секретара Спорског савеза Србије захвалио је на отварању такмичарима што су дошли у Србију и пожелео им много спортске среће и фер надметања. Подсетио је да ССС као најмасовнија спортска организација у Србији дуго подржава моделарски спорт и рад Ваздухопловног савеза Србије. Корица је том приликом подсетио и да у овом тренутку жеље ка што бољим спортксим резултатима иду и према нашим спортистима који се налазе у Рију на Олимпијским играма.

            Душко Радишић, заменик градоначелника Зрењанина је истакао да је овај град поред тога што је културни и спортски центар Војводине уједно и град сјајних домаћина и да се нада да су они који су присуствовали претходна два дана на такмичењу за светски куп „Меморијал Ђорђе Жигић“ већ имали прилику да се у то увере, а да ће остали искористити ту шансу у наредним данима. Радишић се захвалио и на прилици да град угости овако велико такмичење, по броју такмичара вероватно највећу спортску манифестацију у Србији ове године.

            У име Светске ваздухопловне федерације, такмичење је свечано прогласио отвореним председник жирија, Герд Вебекинг који је посетио да се годишње у моделарству одржи 13 европских и светских првенстава (у различитим класама). Свега пет земаља у свету се јавља да буде домаћин ових такмичења. Гледајући статистику у последњих десет година, Пољска држи рекорд, а за њом је као највреднији организатор – Србија. „Стога не смемемо узимати здраво за готово када нас угосте на сјајном терену, а уз то имамо срећу да имамо и одлично време и ветар који погодује нашим моделима. То је реткост и стога се захваљујем Ваздухопловном савезу и граду Зрењанину што су нам пружили прилику да се такмичимо“, истакао је Вебекинг пред интонирање химне.

            У дивном здању градске куће и врту је по завршетку свечаности уприличен коктел за вође националних тимова чији је домаћин био град Зрењанин.

            На овом такмичењу, Србију ће представљати Радоје Благојевић, Славко Савић, Мића Тица, Светозар и Бојан Гостојић, Радоје Благојевић, Бранко Бијелић, Драган Лакић и Жива Ковачки. Директор такмичења, Никола Боровац каже да је у једној од три класе Србија виђена за медаљу. 

фото: град Зрењанин

 

fer play2014