fbInstagram

ПАРАГЛАЈДИНГ СЕ СПРЕМА ЗА ОЛИМПИЈАДУ

image 0 02 06 c1ec092da78e66cbe9e9f0d87208975146fcb6c239fc93a54793384a4df84dbe V

У Индонезији се управо одржава тест такмичење за Азијске игре које ће идуће године у Џакарти окупити 42 спорта, међу којима и параглајдинг. У плану је да овај спорт буде представљен и на Олимпијским играма 2024. године. 

            Генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије, Жељко Овука, управо се налази у Индонезији као технички делегат испред Светске ваздухопловне федерације и Олимпијског комитета Азије, где присуствује припремном догађају за Азијске Игре 2018. године. Ово је први пут да ће неки ваздухопловни спорт бити заступљен на овом престижном такмичењу. Параглајдинг (дисциплине прецизно слетање и прелет) биће укључен међу 42 спорта - поред пливања и атлетике као основе, ту су и типично регионални спортови пупут кабадија, вушуа, сепактакоуа. Дакле, Азијске Игре су предворје Олимпијских игара за ваздухопловни спорт.  План је да параглајдинг буде заступљен на Олимпијским играма 2024. године.

            Организатор такмичења је Олимпијски комитет Азије, са локалним индонежанским олимпијским комитетом. Тренутно је у Џакарти присутно око 100 пилота из 11 азијских земаља, који пре самог такмичења имају прилику да похађају семинар о безбедности и тактици летења, а предавач је управо Овука, који је и потпредседник Светске организације за параглајдинг и змајарство. Ово је велика част за српског представника, које долази као признање за Србију после више одлично организованих параглајдинг такмичења у нашој земљи.

            Србија је иначе актуелни вицешампион света и шампион Европе у прецизном слетању параглајдером. "Улазак параглајднинг спорта у породицу олимпијских спортова много би значио за нашу земљу, јер смо сигурни у освајање највиших одличја", поручује Овука из Индонезије.

fer play2014