fbInstagram

ПАДОБРАНСКА ЕКИПА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ НАЈБОЉА НА ДРЖАВНОМ ПРВЕНСТВУ

nova naslovna nov 1022 1570993306

Титулу новог државног првака у падобранству за 2019. годину понео је заставник Синиша Мићић, из Падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“. Он је био најуспешнији падобранац на управо завршеном 65. Државном првенству Србије, одржаном 12. и 13.октобра на спортском аеродрому „Залужани“ код Бањалуке.  Друго место је освојио старији водник Дејан Цветковић, такође из исте екипе, док је треће место и бронзану медаљу освојио Слободан Терзић из Падобранског клуба ветерана 63.падобранске бригаде „Архистратиг“.

У екипном пласману подијум су заузели чланови Падобранске кеипе Војске Србије „Небеске видре“ на првом месту, друго место су освојили чланови Падобранског клуба ветерана 63.падобранске бригаде „Архистратиг“ и треће место падобранци из Аероклуба „Наша крила“ Параћин.

„За мене је велики успех освајање првог места појединачно на државном првенству, али екипни успех ми је врло битан, нарочито јер се припремамо за велико светско војно такмичење – 7. светске војне игре, које имамо крајем овог месеца у Кини,“ каже победник Синиша Мићић, који је на овом државном првенству уписао 5.522 скок у својој тридесетогодишњој падобранској каријери.

Поред клубова из Србије, на аеродрому Залужани, био је прави скуп падобранаца из региона, који су се такмичили у оквиру 7. меморијалног падобранског купа „Пет звијезда“. Екипно су најуспешнији били тимови „Приједор“, „Птуј“ и „ПЕВС Небеске видре“. Појединачно Александар Цветковић, Синиша Мићић и Недељко Брдар. Међу дамама најбоља је била Ина Гител, друго место је освојила Радмила Ђурић и треће место Светлана Симић. Тројица најбољих јуниора су Немања Гаврић из Бањалуке и Стефан Живковић и Душан Лукић из Параћина.

65. Државном првенству Србије у падобранству и 7. меморијалном купу „ Пет звијезда“ су присуствовали Министар одбране Републике Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач. Званичне делегације су имале прилико да се детаљно упознају са падобранском дисциплином скокови на циљ, да посматрају такмичење и скокове падобранаца на циљ пречника два центиметра са висине од 1000 метара и од тренутка искакања из авиона Антонов-2. Уједно припадници Војске Србије и њихова падобранска екипа је освојила прво место на државном првенству, те је Министар и те како имао разлог за понос.

„Падобранство је један од спортова који се у Војсци Србије највише цени. Осим што је показатељ наше спремности и наше способности, ово је и спорт који говори о људима који су у стању да савладају све страхове и препреке. Војска Србије је увек била поносна на своје падобранце, а по резултатима са овог државног првенства можемо да видимо да смо не само најбољи у Србији, већ да смо и једни од оних који у Европи имају шта да кажу и покажу. Свако ко веже своју судбину и будућност за Војску Србије моћи ће да се развија на сваком плану, да ли је то војничка обука, да ли је то спорт, или било који други вид усавршавања, вреди бити уз Војску Србије,“ поручио је министар Вулин.

У одличној организацији домаћина Ваздухопловног клуба „Skydive“, Падобранског клуба „Бањалука“ и Ваздухопловног савеза Србије, такмичење је протекло у безбедној, спортској и фер атмосфери, и што је најважније, обележено пријатељским сусретима људи које дели заједничка љубав према висинама и падобранству.

Фотографије: Министарство одбране РС и Ваздухопловни клуб „Skydive“ Бањалука.

fer play2014