fbInstagram

НОВИ ДРЖAВНИ ПРВАК И НОВИ РЕКОРД

IMG 20190331 135938

Иван Ђеоргиевски из Аероклуба „Фрањо Клуз“ из Земуна је наставио серију низања успеха, те је сезону такмичења у ваздухопловном моделарству у класи Ф1Н заокружио титулом државног првака, након недавно освојене титуле победника лиге Србије у овој класи. На Државном првенству одржаном у Сомбору у градској хали „Мостонга“ 31. марта у организацији Аероклуба „Сомбор“, Иван је био најбољи од 20 такмичара из пет аероклубова.

Друго место је заузео Лазар Лаћимић из Аероклуба „Београд“, те су Лаћимић и Ђеоргиевски потврдили своје позиције из генералног пласмана лиге за ову годину. Бронзана медаља на државном првенству отишла је у руке Андрије Пешића из Аероклуба „Трстеник“. Екипно је прво место освојио Аероклуб „Београд“ (Лазар Лаћимић, Бошко Лаћимић и Војислав Паравиња), друго место је освојио домаћин АК „Сомбор“ (Светозар Јовин, Стеван Јановић и Дарко Раић) и треће место екипа АК „Нова Пазова“ (Дамјан Мирковић, Мартин Грубић и Ђорђе Грубић). Међу јуниорима (такмичари млађи од 2001.године) најуспешнији је био Стефан Настасић из Сомбора, испред другопласираног Ђорђа Грубића из Нове Пазове и трећепласираног Николе Ђеоргиевског из Земуна. Од млађих јуниора (рођених после 2007.године) наступили су Никола Ђеоргиевски и Викторија Грубић из Нове Пазове, која је уједно била једна од две представнице лепшег пола на овом такмичењу, заједно са Ивоном Живковић из Сомбора.

Иако је на последње одржаном такмичењу у лиги Србије, Иван Ђеоргиевски из АК „Фрањо Клуз“ из Земуна постигао рекорд који је потврђен као државни у класи Ф1Н за хале класе 2 (до 15м висине), овога пута на државном првенству забележио је нови и још бољи резултат. У трећем турнусу, његов модел је летео 54,6 секунди, што је за 3,3 секунде боље од претходног резултата признатог као рекорд. Овај резултат је у процедури признавања од надлежних комисија, али овога пута ће остати као последње забележени рекорд у 2019. години, јер су државним првенством завршена такмичења у класи Ф1Н у овој години. Предстоје моделарска надметања на отвореним теренима и прилике за постављање неких нових виших резултата у осталим ваздухопловно-моделарским класама. Такмичари у класи Ф1Н су дали добар задатак и мотив моделарској заједници како непрекидно треба радити на поспешењу карактеристика модела, техникама стартовања модела и другим појединостима такмичења, које воде до најбољих резултата.

fer play2014