fbInstagram

НАЈБОЉИ У КАТЕГОРИЈАМА Ф1А, Ф1Б, Ф1Ц И Ф1Х

 DP F1ABCH

Мића Тица из Аеро клуба „Винг“ из Београда, Бојан Гостојић из Аеро клуба „Зрењанин“, Драган Лакић из Аеро клуба „Винг“ и Андреј Настасић из Аеро клуба „Сомбор“, нови су државни прваци у ваздухопловном моделарству у категоријама Ф1А,Б,Ц и Х. Ову највећу домаћу титулу су понели са државног првенства, одржаног у недељу 3. јуна на терену Ранчево, у непосредној организацији АК „Сомбор“.

У категорији Ф1А (модели једрилица) наступило је укупно 11 такмичара из 5 аеро клубова. Поред првопласираног Миће Тице, који је освојио максималан број бодова у свих пет серија, други по успешности је био Радоје Благојевић из АК „Војка“ и трећи Владимир Миљуш из АК „Сомбор“. Најуспешнији резултатски у екипном пласману су били такмичари из АК „Нова Пазова“. У најтрофејнијој категорији Ф1Б (модели на погон гумом), најбољи је био Бојан Гостојић из АК „Зрењанин“, актуелни светски шампион екипно и европски јуниорски првак. Друго место је освојио Божо Грубић из АК „Нова Пазова“, док је треће место припало Бојановом оцу Светозару Гостојићу, такође члану репрезентативног тима који је актуелно најбољи на свету. Од тимова, најбољи у овој категорији је био АК „Зрењанин“. У категорији Ф1Ц (пењачи) прошло је без изненађења, те су се на прве три позиције нашли тројица репрезентативаца у овој категорији, са распоредом – на првој позицији Драган Лакић из АК „Винг“, на другој позицији његов клупски колега Бранко Бијелић и на трећој позицији Жива Ковачки из АК „Зрењанин“. Најбољи екипно АК „Винг“.

Међу јуниорима у категорији Ф1Х (модели једрилица за јуниоре) водила се жестока борба, те је разлика између прва три пласирана врло мала. Прво место је освојио Андреј Настасић из клуба домаћина Сомбор, другу позицију је освојио Видак Веселиновић из АК „Трстеник“, који се резултатски пробудио у последње две серије и треће место је припало Стефану Настасићу из АК „Сомбор“. Стефан и Андреј су високим пласманима, заједно са осталим другариам из клуба, допринели да АК „Сомбор“ екипно буде најуспешнији у овој јуниорској категорији.

Као увертиру овом државном првенству, организатор је претходног дана 2. јуна, уприличио на истом месту и у истим категоријама традиционално отворено међународно такмичење 22. Бачка куп, који је уједно био и 2.коло Лиге Србије у ваздухопловном моделарству. Од 20 такмичара у категорији Ф1А најуспешнији је био такмичар из Америке, Андру Барон, који је извојевао победу у финалном, додатном лету са нашим такмичаром Мићом Тицом из АК „Винг“ Београд, коме је на крају припало друго место. У Ф1Б најбољи је био Радоје Благојевић из АК „Војка“, са максималним резултатима у свих пет серија, а у Ф1Ц победник је био Стеван Јановић из АК „Сомбор“. Од јуниора, у категорији Ф1Х, највише позиције су припале такмичарима из Мађарске.

За ваздухопловне моделаре који се такмиче у овим категоријама нема предаха, јер их већ кроз два викенда очекују два светска купа која се одржавају у Србији на терену Арадац код Зрењанина – „35.Срем куп“ и „51. Ђорђе Жигић куп“. У непосредној организацији АК „Нова Пазова“ и АК „Фрањо Клуз“ из Земуна, наведена два такмичења ће се одржати 16. и 17. јуна.

Ф1А, Ф1Х – Mодели једрилица;

Подижу се на висину од 50 метара путем сајле и затим настављају слободан лет;

Модели Ф1Х су мањих димензија намењени почетницима;

Ф1Б - Модели на погон гумом - гумењаци;

Намотана гумена трака тежине 30грама окреће елису и подиже је на висину од 50 до 80 метара и затим наставља слободан лет.

Ф1Ц - Модели на погон СУС мотори – пењачи;

Пењу се у вис путем СУС мотора чије је време рада ограничено и затим настављају слободни лет.

 

fer play2014