fbInstagram

НА ПОЧЕТКУ ЛИГЕ НАЈБОЉИ ДЕЈАН ВАЛЕК

20190324 165946

У суботу и недељу 23. и 24. марта на спортском аеродрому Ченеј код Новог Сада, пилоти параглајдера су се такмичили на Отвореном првенству Новог Сада, које је било прво коло лиге Србије у прецизном слетању параглајдером. На овом такмичењу учествовало је 22 пилота из Србије и гостију из Румуније у организацији Аероклуба „Нови Сад“.

Након изведених укупно шест такмичарских серија, најуспешнији је био прошлогодишњи победник лиге Дејан Валек из клуба домаћина АК „Нови Сад“. Дејана су на прво место довела два најпрецизнија резултата и слетања на центар циља (такозвана нула). Друго место је освојио Драган Попов из Спортског параглајдинг клуба „Беркут“ из Вршца са два бода заостатка за првопласираним. Горан Ђурковић такође из вршачког клуба, заузео је трећу позицију. У екипном пласману најбољи су били пилоти из Румуније који су освојили прво место. Друга позиција је припала екипи Аероклуба „Нови Сад“ и треће место су освојили такмичари Клуба ваздухопловних спортова „Кошава“ из Београда. У спорт класи је најбољи био Игор Давидовић из КВС „Кошава“ из Београда. Друго место је освојио Срђан Кесић из АК „Нови Сад“ и треће место Мирослав Марјановић из Параглајдинг клуба „Бели орлови“ из Пожаревца.

На такмичењу у Новм Саду наступили су сви чланови репрезентације у прецизном слетању, а четворица од пет чланова репрезентације, који су такође и стипендисти Министарства омладине и спорта, су заузела највише позиције на табели. Иза прва три пласирана, четврти је био Иван Павлов из Аероклуба „Нови Сад“.

Почетак летачке сезоне такмичења је обележило добро време, добро летење и скуп представника више ваздухопловних спортова на ченејском аеродрому. Успешан почетак сезоне пилотима су пожелели генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије Жељко Овука, а пилоти су имали част да њихово умеће прати и Комадант ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић. Пилоти параглајдера који се такмиче у дисциплини прецизно слетање сада имају малу такмичарску паузу на домаћем терену, до септембра месеца када их очекује Светско првенство у Вршцу и преостала два кола лиге у септембру и октобру. У међувремену, на сцену ступају пилоти параглајдера у дисциплини прелет, који прво окупљање имају у априлу у Новом Пазару на првом колу лиге.

fer play2014