fbInstagram

МЛАДИ ВАЗДУХОПЛОВНИ УМЕТНИЦИ СТВАРАЈУ СВОЈА ПРВА ДЕЛА

DSCN8188

Ових дана канцеларију Ваздухопловног савеза Србије оплеменило је прегршт дечијих ликовних радова пристиглих из разних крајева Србије. Овогодишња тема ликовног конкурса „Летење прошлости и будућности“ подстакла је децу ученике основних и средњих школа, узраста од 6 до 17 година, да својим ликовним умећем одговоре и учествују у Међународном ликовном конкурсу Светске ваздухопловне федерације (ФАИ).

На путу ка међународном делу конкурса, мала уметничка дела се најпре стварају у школама уз подршку учитељица и учитеља, наставника ликовне културе, код куће уз подршку родитеља или у аероклубовима уз помоћ наставника, инструктора. Следећи корак је слање радова Ваздухопловном савезу Србије, који као највиша ваздухопловна спортска организација у Србији обједињује све радове и уз помоћ стручног жирија бира најбоље у складу са прописаним конкурсом. Проглашени најбољи радови на нивоу наше државе, шаљу се даље у центар Светске ваздухопловне федерације у Лозану у Швајцарској, и улазе у најужи избор за победнике, заједно са радовима друге деце од Кине, преко Русије, Финске, Америке и других држава света.

Са расписивањем и објавом конкурса одмах нас је обрадовала прва пристигла пошта. Прва ликовна дела стигла су нам из Основне школе „Прва војвођанска бригада“ из Новог Сада и то од целог одељења I5. Њихова учитељица Ивана Драгин описала је деци својим ученицима тему конкурса и њих 31 су креативно, ведро, занимљиво и смислено насликали и обојили своје радове на ову тему из ваздухопловства. Према речима учитељице, њени радознали ученици шестогодишњаци и седмогодишњаци (деца рођена 2013. и 2012. године) стално нешто ново уче, истражују и стварају, а такође су им занимљиви и авиони и свет ваздухопловства. Делимо са вама и фотографије вредних ученика из Новог Сада са њиховим уметничким делима, а позивамо и остале школе и њихове вршњаке да вођени овим примером, припреме своје омиљене уметничке материјале и дају машти пуну слободу, како би створили дело које спаја летове прошлости са сновима будућности и учествовали у овогодишњем ликовном конкурсу.

Сви детаљи конкурса налазе се на сајту ВСС: https://www.vss.rs/medjunarodni-likovni-konkurs-za-mlade-umetnike-2019

fer play2014