fbInstagram

КАД СЕ РАКЕТАШИ БРАТСКИ СЛОЖЕ

42309026 1959018884143752 4618997629018177536 o

На терену Шумарски Рит код Војке у непосредној организацији АК Нова Пазова, одржано је Државно првенство у ракетном моделарству на коме се надметало укупно 24 такмичара из Кикинде, Аде, Беле Цркве, Банатског Карловца, Војке, Земуна, Београда и домаћина Нове Пазове. Организатора је посебно обрадовало да су међу 12 јуниора из Аде, Војке, Нове Пазове, Кикинде и Београда, готово половину чиниле јуниорке.

СТРИМЕРИ - Доминација лепшег пола

Дан је почео дисциплином С6А, ракета са траком тзв. "стримерица" у којој су очекивано били успешнији такмичари опремљени квалитетнијим и лакшим моделима и они вештији у трагању. Изненађење или не, али прва два места убедљиво су припала дамама. Дехељан Делорија из Банатског Карловца и јуниорка Чипчић Кристина из Кикинде оставиле су иза себе мушке колеге и младе и старе на челу са Дејаном Жаком из Беле Цркве који је освојио бронзу. Захваљујући добро организованом тимском раду у проналажењу и враћању модела екипна победа припала је моделарима из Беле Цркве, а испред Банатског Карловца и Кикинде.

Екипа дечака АК Нова Пазова је поново џентлменски дала на располагање свој акумулатор и стартни уређај девојчицама из Војке, али када је реч о резултатима ту није било попуштања. Сада већ традиционално чекала их је жестока борба са старијим другарима из Аде са којима су до самог краја били изједначени. Са свега две секунде бољим збиром победа је припала Ади, сребро Новој Пазови, а бронза Војки. Појединачно иза Кристине, друго место освојио је Срђан Радашин из Аде, а треће Младен Бунчић из Нове Пазове.

ПАДОБРАНИ - Ветар мрси конце

Такмичење је настављено дисциплином С3А ракета са падобраном. Значајном броју такмичара јак ветар је мрсио конце падобрана приликом отварања и тако "изазвао" неисправне летове, а и оне исправне је носио далеко па су такмичари у завршници остајали без модела. Репрезентативац Миодраг Чипчић из Кикинде показао је сво своје умеће са три максимума и победио испред другопласираног Мирослава Петровића из Беле Цркве. Испод њих чак четворо такмичара имало је идентичан резултат па се треће место морало одредити додатним летом (флај-оф) са допунским моделом у коме је најуспешнији био Немања Радашин из Аде. Екипно су најуспешнији били моделари из Банатског Карловца, а испред Кикинде и Аде.

У надметању јуниора пресудио је квалитет техничке припреме и искуство у трагању за моделима где су предности имали старији. И овог пута најсупешнији су били Кристина и Срђан, а треће место припало је Ђорђу Грубићу из Нове Пазове. Екипни поредак био је исти као и код "стримерица", Ада, Нова Пазова, Војка.

ЖИРОКОПТЕРИ И РАКЕТОПЛАНИ - Најачи остају

Поподневна надметања једанаест најупорнијих такмичара у дисциплинама С9А жирокоптера и С4А ракетоплана одржана су по правилима "слободне пријаве". Јак ветар је овде узео највећи данак ломећи осетљиве пропелере и крила ракетоплана и носећи моделе предалеко. Поједини старији такмичари се се одлучили за тактику намерног скраћивања лета или одустајања како би сачували моделе, али их је то коштало пласмана јер је срећа била на страни храбрих јуниора.

Јуниорка Кристина Чипчић из Кикинде освојила је двоструко злато у "жирокоптерима", испред Илеш Ференца из Аде, и јуниора Грубић Ђорђа из Нове Пазове, док је јунирска бронза припала упорном Радашин Срђану из Аде који је једини поред Кристине имао сва три успешно релизована лета али нажалост не довољно дуга за сјајније одличије.

У ракетопланима најуспешнији је био репрезентатовац Миодраг Чипчић из Кикинде, друго место припало је Кристини, а треће још једном јуниору Драгин Емилу из Аде. Треће место у конкуренцији јуниора заузео је Младен Бунчић из Нове Пазове. У овим дисциплинама нажалост није било услова за екипни пласман.

И на крају ...

Са освојене све четири јуниорске, те једном титулом и медаљама у укупном (сенирском) пласману у три дисциплине апсолутни јунак овог првенства је млада дама и јуниорски репрезенативац Кристина Чипчић из АК Кикинда. И поред жестоке и напорне борбе за државна одличија, атмосфера је била пријатељска, а сарадња организатора, мерилаца и главног судије на завидном нивоу. Завршни детаљ био је и ручак за све учеснике, гулаш од дивљачи у заједничкој режији Кикинђана, Пазовчана те ветерана из Земуна који су на себе преузели куварски задатак. Иако у знатно мањем броју него неких ранијих година наши ракеташи су се и овај пут показали као сложна дружина. У критичним тренуцима виђено је много примера међусобног помагања и у припреми и у потрази и налажењу модела чак и ако се радило о директним конкурентима за одличија.

У свим дисциплинама на овом првенству резултат је збир постигнутог времена у три лета, а такмичари имају на располагању само два модела у регуларном делу такмичења. Једнократни ракетни мотор погони ракету у пењању, а рад завршава малим експлозивним пуњењем које избацује уређај за спуштање из тела ракете. Путања лета мора бити у прописаном "безбедном конусу" а за сваку дисциплину постоје посебна правила везана за правилно активирање уређаја за спуштање. Било каква неправилност лета значи резултат "0", а такмичар има право да понови лет само у случају техничке неисправности ракетног мотора.

С3А - уређај за спуштање је падобран

С6А - уређај за спуштање је трака (стример)

С9А - жирокопотери, уређај за спуштање је пропелер који ауторотацијом успорава пад ракете.

С4А - ракетоплани, мали модели авиона који по завршетку рада мотора настављају лет планирањем.

Мартин Грубић

АК „Нова Пазова“

fer play2014