ЈАКА КОНКУРЕНЦИЈА У ПЕЛАГОНИЈИ

Наша репрезентација завршила је на Европском првенству у прелету параглајдером у златној средини. Девет захтевних задатака и најбољих 150 пилота на старом континенту обележили су ово такмичење.

EP PGL XC Makedonija Small

                Репрезентација Србије у саставу  Предраг Дудић,  Овука Жељко,  Владимир Бачанин, Милош Гагић, Зоран Петровић и  Милан Стевић,  учествовала је на 14. Европском првенству у прелету параглајдером Крушеву које је одржано од 8. до 20. августа. Пелагонијска висораван и околни планински висови су били арена за битку 150 пилота параглајдера који су се борили за титулу новог европског шампиона.

                Европски првак је Хонорин Хамард из Француске, другопласирани на овом такмичењу је Јоаким Обергхаусер из Италије, а бронзу је освојио Хеви Бонет Даслмау из Шпаније са само четири поена разлике у односу на другопласираног. Француска је уједно и најбоља екипа овог шампионата, а за њом су Немачка и Италија.  Француска је доминирала и у женској конкуренцији, па су тако прво и друго место освојиле Сеико Фукуока Навиле и Лаурие Геновесе,  док је Пољакиња Клаудија Булгаков на трећој позицији завршила ово такмичење.

                Шампиона је донео кедан тренажни и девет званичних задатака (70,9 до 115,6 километара са великим бројем пилота у циљу. Искусни директор такмичења Горан Димишковски је обећао озбиљне и фер задатке од првог до последњег такмичарског дана, тако је и било.

                „Наша екипа је нервозно започела ово такмичење, обзиром да је неколико дана раније завршено отворено првенство  Словеније, Србије,  Литваније и Македоније на истом терену. Одлични временски услови,  променљива структура термике, изванредно јака конкуранција и захтевни задаци били су јак мотив нашој екипи да покаже напредак и у овој дисциплини. Летело се у великим групама са високим ризиком од судара и активирања резервног падобрана, на срећу наши пилоти су завршили такмичење без проблема такве врсте. Такмичарска срећа на овом тамичењу је била променљива,  сваки такмичарски задатак је био крунисан неким  особеностима које су  коштале наше пилоте драгоцених поена. Жеља за високим пласманом и вођењем трке код Овуке и Бачанина су скупо плаћане губитком већег броја поена. Кад је у питању ''краћење'' задатка за 30 метара у водећој десеторки, морамо рећи да је то заиста  помањкање спортске среће“, каже Зоран Петровић – Гуги, вођа нашег тима.  

                Најстабилнији такмичар српског тима био је Предраг Дудић који је своју упорност, тактичност  и брзину  валоризовао са 55 местом.  Владимир Бачанин је такмичење завршио на 72. позицији, Жељко Овука на 86, Зоран Петровић на 98, Милан Стевић на 131, а Милош Гагић на 149. У екипном пласману Србија је на 15. месту 30 националних тимова, што је успех, обзиром на веома јаку конкуренцију.

                „Услови за одлазак и боравак екипе на овом такмичењу, које је обезбедио ВСС су били изванредни. Пилоти су уложили велики лични напор да се опреме са конкурентним крилима и одобреном летачком опремом у складу са ФАИ прописима. Атмосфера у тиму и понашање такмичара су били на високом нивоу. Лична очекивања пилота су била за боље позиције у генералном пласману, а уверен сам да  ће то бити на следећем ФАИ1 такмичењу уз доста рада и више спортске среће“, закључује Петровић.

fer play2014