fbInstagram

КОТРЉАЈУЋА ГРМЉАВИНА

media share 0 02 05 84df47a33f93b7d4b597e501c5679693e9e35fc52c11ba30e54609efc5d35456 bc5bb5ec 72e8 42b5 ba55 4272817a65b7

Горан Тодоровић Фаца, спортиста и члан Ваздухопловног савеза Србије нас сваки пут изнова оставља без даха својим невероватним активностима и енергијом која може бити узор свима. Овога пута оборио је светски рекорд, а детаљан опис истог преносимо у целости од Горске службе спасавања Србије.

KOTRLJAJUĆA GRMLJAVINA - GSS Član Goran Todorović Faca oborio svetski rekord!

Goran Todorović Faca, nekadašnji pripadnik 63. padobranske brigade i član Gorske službe spasavanja Srbije, nedavno je uspeo još jednom da dokaže da je nebo granica, što se o njegovim poduhvatima može napisati u bukvalnom smislu te reči. 10. SEPTEMBRA U SLOVENIJI, GORAN TODOROVIĆ FACA JE OBORIO SVETSKI REKORD GDE JE U JEDNOM DANU IZVEO 5 SKOKOVA SA VISINE PREKO 6000 METARA!

Uvodna priča o Faci bi bila predugačka za ovako već sadržajan tekst, te kako bi ga prestavili svima koji za njega prvi put čuju, citiraćemo članak iz Politike koji su prošle godine pisali o njegovom letu paraglajderom sa planine Rajac:

“Za nekog ko je zaljubljenik u visine, to ne bi bilo ništa čudno da Todorović već 14 godina nije nepokretan. Njegov 984. padobranski skok 18. decembra 2003. bio je fatalan. Glavni padobran se nije otvorio, i on se sunovratio sa visine od 1.200 metara, udarivši u zemlju brzinom od 120 kilometara na sat. Od tada je nepokretan, a od posledica pada, ima devedesetprocentno oštećenje sluha. Međutim, uprkos svemu, odlučio je da se ne predaje. Najveću borbu, priznaje, vojevao je sa samim sobom. Prvih godinu dana oporavljanja od posledica pada, na ormariću pored kreveta, držao je pištolj i u njemu metak. Tako je iskušavao svoju volju. Izabrao je, kaže, pravi i teži put.

Sebe ne smatra invalidom. Adrenalin u njemu nije presahnuo, svih ovih godina radio je i ono što je za mnoge zdrave ljude nedostižna avantura. Osvojio je Triglav, najviši vrh nekadašnje Jugoslavije. Prijatelji su ga izneli na najvišu tačku Julijskih Alpa, na krov Slovenije. Tragični 984. padobranski skok nije mu bio i poslednji. Pre nekoliko godina, na aerodromu „Lisičji jarak”, prešao je magičnu brojku od 1.000 skokova. Do tog podviga, pomogao mu je kolega i prijatelj Saša Jojić Jokas. Skakali su u tandemu. “

O svom iskustvu i ličnom osećaju obaranja svetskog rekorda u ovoj disciplini može samo Goran Todorović Faca da nam prenese:

KOTRLJAJUĆA GRMLJAVINA

Nakon promenljivog avgusta ulazimo u septembar koji najavljuje epsku priču.

Adrenalin držimo u stanju visokog rizika do odobrenja za pozitivnu pizdariju, ups, izvinjavam se na izrazu. napetost dostiže vrhunac, metal topi u ruci, ali koga je uopšte briga sve dok nas dobri stari R'n'R održava normalnim u životu.

U subotu, 8.septembra, napuštam/o VMA. Volja i želja spakovane su i kreću sa nama.

Nakon prelaska granice i ulaska u Lijepu našu, na autoputu, u susret "Kortljajućoj grmljavini", u kasetofon ubacujem dobru staru BASF kasetu. Gilanov neverovatni glas ispunjava auto: "Sweet child in time, you'll see the line Line that's drawn between the good and the bad...." Dok se hvatam za bravu auta, razmišljajući o efektu - otvoriti sva vrata pri brzini od 150km/h, uz 500 w?!, krajičkom oka vidim kako vozač odmahuje glavom.

Vreme brzo promiče uz dobra dva Deep Purple albuma: -24 Carat Purple, i - Stormbringer Završavajući drugu stranu albuma Strombinger, uz Soldier of Fortune, lagano se približavamo Sloveniji. Na granici, slovenački policajac nas pita za razlog dolaska. Naginjem se napred i odgovaram pitanjem: "Zar se ne vidi?" gleda nas, ali ne razume. Stoga, pokazujući mu na zadnja sedišta gde su spakovana invalidska kolica, nonšalantno nastavljam: "Padalstvo, sem padalec, ampak ne?!" (Padobranstvo, ja sam padobranac, zar ne?!) Odmahujući glavom, uz osmeh, vraća nam pasoše poželevši nam srećan put i uspešan skok. ....

Nedelja 9.septembar 2018.godina. Prilazimo dobro poznatom mestu - Letališče Bovec.

Srećem puno poznatih ljudi: Damjan Cehner, pilot vazduhoplova PC-06. obaveštava me da nije isti avion kojim smo se peli na 8500m, već nov, nedavno kupljen. Goražd Glinšek, poznajemo se još od 2012.godine kada je dolazio i zajedno smo sa pripadnicima SAJ-a izvodili padobranske skokove pet dana.

Ogromna dobričina. Usput upoznajem snimatelja, Amerikanca, Frazier Jordana, sa 7000 skokova, kome, nakon zajedničkog skoka, otkrivam: "Snimao si bivšeg vojnika čiju ste zemlju bombardovali 1999.godine" i nasmejan ga grlim, dodajući: "Bitan je R'n'R, sve ostalo su nijanse." Tu je i prelepa Meksikanka, tandem pilot i snimatelj, Fernanda Macias. Zatim Francuz koji je pre 20 godina služio vojsku u francuskim padobrancima. I još uvek skače.

U 10h osećam lagano podrhtavanje. Avion se pali, padobranci opremaju. Iskusni Nejc Jurčec, moj tandem pilot, i ja brzo uspostavljamo saradnju.

Opremanje, ulazak u avion i nakon poletanja za 30 sekundi dostižemo 1000m. Jasno čujem kako se Kovač (bog planine) budi i poželivši nam sreću udara ogromnim čekićem o obližnje planine. Na 4000m prva grupa napušta letlicu. Na 4500m koristimo kiseoničku opremu. Na 6000m pilot signalizira... u naletu smo... vrata se otvaraju... adrenalin napada sa svih strana. Još uvek vidim podrhtavanje okolnih planina, jer Kovač (bog planina) ne odustaje od nas. U pozadini, Bon Jovi i Wild is the Wind prate zvuk elise i ritam neumornih srca padobranaca: "Wild, wild is the wind That takes me away from you Cold is the night without your love To see me through Wild, wild is the wind That blows through my heart." Na zemlji temperatura varira između 28-30 celzijusovih. Na 6000m spoljašnja temperatura je -10. Velika temperaturna razlika od 40 celzijusovih ne obara, naprotiv, ona vreli čelik iz vena hladi i kuje Metalno srce. Slobodni pad od 90 sekundi u kanjonu planina od preko 2000m ne bih menjao ni za šta na svetu. Jer to je sloboda duha koja ne poznaje granice. Prizemljenje i euforija. .....

U 11.30h nova grupa poleće. Negde na 2500m vidim Eola (boga vetra) kako se desnom rukom poigrava sa glajderistima dok nam levom pokazuje palac. Ne nije u pitanju hipoksija. Niti vizija. Ovo je dan kada magija postaje stvarnost, a svi moji junaci oživljavaju. Drugi tandem skok sa 6000m budi zaboravljena sećanja. Osećam kako mi se u slobodnom padu od 90 sekundi primiče zvuk, Rainbow - Temple od the King. I moćni glas Ronnie James Dio-a: "One day in the year of the fox Came a time remembered well When the strong young man of the rising sun Heard the tolling of the great black bell....".

13.45h sledi novo ukrcavanje. Na 3000m vidim Tora (bog munje i gromova) kako sedi na pokidanom oblaku i jasno nam, nalakćen na Mjolnir, daje na znanje da je naredio munjama i gromovina da nas ne remete. Treći skok sa 6000m priziva moćni zvuk gitare Radomira Mihalovića - Točka i Ulazak u Harem.

U 15.30h prestižem tandem pilota i čekam ispred aviona. Željan ponovnog - Hodanja Po Oblacima. Na 3500m jasno vidim grupu koja nepomično stoji na vrhovima planina dok u rukama svaka od njih drži klupko. Tanka nit koja se presijava na Suncu i široki osmeh koji nude znak je da su nam Norne (one koje pletu sudbinu) naklonjene. Četvrti skok sa 6000m, Bono Vox, U2 i With Or Without You pomažu da u isto vreme adrenalin ne sagori duh i mostove života, jer vredi živeti - za svaki svoj dah: "My hands are tied, my body bruised She´s got me with nothing to win And nothing left to lose. And you give yourself away And you give yourself away And you give, and you give And you give yourself away. With or without you With or without you I can’t liiiiiiiiv.....".

 U 17h iz džepa vadim USB. Dozivam organizatora i molim, kao završnicu, da pusti pesmu dok prilazimo moćnoj ajkuli od aviona. Sve se odigrava kao na usporenom filmu: prilazimo, ukrcavanje, okretanje elise..... Peti skok u istom danu - Last Note of Fredom (Poslednji Zapis o Slobodi) govori sam za sebe, na ozvučenju od 1000w, u hangaru, diže adrenalin do tačke ključanja. "Here I am, burnin' man, Singing the song of my open soul. Will time pass me? All my dreams a heaven knows...." Osećam kako se krv pretvara u tečni metal. Metal u lavu. Lava u užarenu masu koja pali i razara sve pred sobom. "I don't want to be cheated, I can't go on, in a world where love is beaten....." Visinomer pokazuje 6135m dok se vrata od aviona otvaraju, bogovi oblake i MOJE SUZE pretvaraju u krvavu boju. "Rise up burnin' man, See is the white taken man. Days of thunder see me shine, All my dreams turn out fine...." Ne znam da li sanjam, ali ako sanjam, molim te, ko god da si, ne prekidaj moje snove. "I know the suffering will end, my friend, When the last note of freedom is rung throughout the land. I know the hateful will burn, When the last note of freedom is heard throughout the land...."

Skoro 15 godina invaliditeta!

Skoro 15 godina borbe svakog dana!

Skoro 15 godina neprospavanih noći i snova da ću sam PONOVO hodati po zemlji!

Skoro 15 godina bez vojničkog marša!

Skoro 15 godina u pokušaju da mi slome duh jer su mi slomili telo!

Skoro 15 godina sa presahlim suzama i bez kiše!

Skoro 15 godina....ali me NISU slomili!!!

Republika Slovenija, Aerodrom - Bovec, Datum - 10.septembar 2018. godina, Visina skoka - 6000m, Broj USPEŠNO izvedenih PADOBRANSKIH SKOKOVA u jednom danu - 5 (slovima - pet), 1014.padobranski skok je upisan u knjižicu.

Kroz Vatru.... Kroz Vodu.... Kroz Vatru i Vodu.... ".I know the fear of dying, Heard it from a meltdown blast. I know that lord have mercy, It soon will pass. I know it....".

Zadovoljan posmatram Sunce u zalasku. Odsjaj sprženog Neba i Zemlje spajaju se u jednoj tački - Neumornog Srca svih dobrih ljudi koji su pomogli da PONOVO SRUŠIM GRANICU.

Rekordnih PET skokova u jednom danu sa 6000m poklanjam: Gorskoj službi spasavanja Srbije, bratskim jedinicama, komandosima elite nad elitama; 63. Padobranskoj brigadi, 72. Jurišnoj brigadi, PTO "Kobre", Vojnoj policiji, SAJ MUP-a Srbije, Mojoj braći padobrancima i pilotima Republike Slovenije…

…Negde u Vremenu.

Goran Todorović – Faca

Foto: Gorska služba spasavanja Srbije

fer play2014