fbInstagram

ЧЕТИРИ ВЕЛИКА ТАКМИЧЕЊА У НИШУ

dA2C7rf5eDQy

Припреме за долазак најбољих европских пилота

Ваздухопловни савез Србије добио је од Светске ваздухопловне федерације организацију  16. Европског првенства у параглајдингу у дисциплини прелет, које ће се одржати 2020. године у Нишу, уз гостопримство домаћина нишке Општине Пантелеј и подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије.

Претходно држава која организује је у обавези да одржи Предевропско првенство, како би припремљеност за такмичење прве категорије била на квалитетном и значајном нивоу. С тим у вези, Ваздухопловни савез Србије заједно са Параглајдинг клубом „Грунф“ из Ниша и Клубом слободног летења „Арес“ из Београда, уз подршку Општине Пантелеј из Ниша, организују ове године од 29. јула до 3. августа Предевропско првенство на полетиштима на Сврљишким планинама, која ће за годину дана дочекати европске репрезентације. Предевропско првенство ће уједно бити и Државно првенство Србије у дисциплини прелет, као и Државно првенство Босне и Херцеговине и Државно првенство Мађарске. Ове две државе су, упознате од раније са теренима и летењем у Нишу, одлучиле да своја највиша државна такмичења одрже у Србији.

Овим поводом, данас је у градској Општини Пантелеј Ниш, одржана конференција за медије, којом је председник Општине Братимир Васиљевић најавио ова такмичења значајна за Град Ниш. Тренутно се припрема инфраструктура – полетишта и приступни путеви.

У шест такмичарских дана од 29. јула до 3. августа, наступиће око 130 пилота, који ће полетати са неких од познатих параглајдинг полетишта у Општини Пантелеј и Нишкој бањи. Претходно на овом подручју је одржан Светски куп у параглајдингу 2017. године, најмасовније и најјаче параглајдинг такмичење у свету. За Предевропско првенство већ сада је регистровано 160 пилота, те ће организатори имати тежак задатак да селектују дозвољени број пилота за учешће. Иако ће организатори морати да укључе изузетне напоре у реализацији овог такмичења, пилоти ће имати прилику да лете у одличној конкуренцији, а Општина Пантелеј и Град Ниш ће се радовати новим бројним гостима из преко 20 држава које су тренутно пријављене.

fer play2014