fbInstagram

БАЛКАНСКИ СКОК ПРИЈАТЕЉСТВА

IMG 0355

Манифестација „Балкански скок пријатељства 2019“ данас је свечано отворена на спортском аеродрому „Лисичији Јарак“ у Београду. Традиционално окупљање ратних ветерана и падобранаца, које организују Падобрански клуб ветерана 63. падобранске бригаде „Архистратиг“ из Београда и Ваздухопловни савез Србије, уз подршку Министарства омладине и спорта и Министарства одбране и Војске Србије, започело је у уторак 14. маја различитим активностима учесника, од обиласка Војног музеја, обнове знања и тренинга на аеродрому Лисичији Јарак, пријемом у Министарству одбране, до данашњег свечаног отварања.

Председник Ваздухопловног савеза Србије Лабуд Булатовић је званично отворио манифестацију. „Част ми је што могу да говорим пред вама, част ми је када се сетим свих ваших способности, одлучности, памети и свега онога што сте урадили. Посебна част ми је што имамо Падобрански клуб „Архистратиг“ на челу са Ненадом Кузмановићем и секретаром Миодрагом Кастратовићем. Закључио бих да ми у спортском ваздухопловству без војске не можемо, нисмо могли у прошлости, а нећемо моћи ни убудуће. Зато смо захвални Министру одбране, Министру полиције и нарочито Министру омладине и спорта Вањи Удовичић и његовим сарадницима, без којих ни ово окупљање не бисмо могли да реализујемо,“ истакао је Булатовић.

Присутнима се обратио у име генералштаба Војске Србије бригадни генерал Јелесије Радивојевић. „Поштовани падобранци, ми смо људи за које не постоје границе, само је граница небо. Од 1993. године када је ова манифестација кренула, сваке године вежбамо, радимо и сарађујемо. Без обзира на позне године, никада се не предајемо и, у миру, и ако то буде требало у рату, бранимо правду и слободу.“ Генерални секретар падобранског клуба ветерана 63.Падобранске бригаде „Архистратиг“ Миодраг Кастратовић поздравио је окуљене и изразио част и задовољство што су и ове године падобранци присутни у великом броју, спремни за дружење и падобранске активности.

Ове године на Балканском скоку пријатељства су се окупили падобранци из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Словеније, Северне Македоније, Русије, Грчке, Италије, Шпаније, Француске, Немачке, Аустралије, Белгије, Швајцарске и Мађарске. Бригадни генерал из италијанске падобранске бригаде „Фолгоре“ Рафаеле Јубини, потпуковник Константин Пожидаев из Русије и заставник прве класе Георгис Мастакурис из Грчке обратили су се у име падобранаца из њихових држава.

Бригадни генерал Рафаеле Јубини је из чувене војничке италијанске породице и 1999. године када је италијанска војска стигла на Косово и Метохију, он је као припадник падобранског пука најзаслужнији човек што су Пећ и Дечани сачувани, нарочито у марту 2004. године. „Велика је част што сам овде са вама. Овде се сада налази солидарност, храброст, прави војници, срце Европе. Европа је ово, наша срца и наше заставе. Морам да истакнем да ми који смо се као војници налазили на Косову и Метохији, бранећи цркве и манастире нисмо бранили само српску својину, бранили смо српску, европску и светску територију, богатство.“

Према програму, планирано је да се данас и током предстојећег викенда изводе падобрански скокови, те ће храбри поклоници небеских висина покушати да се изборе са неповољним временским условима и поново се нађу испод падобранске куполе. Подсећамо, данашњи догађај покренут је 1993. године, када је Балкански скок пријатељства први пут организован у сарадњи Грчке уније резервних падобранаца и 63. падобранске бригаде из Србије.

fer play2014