fbInstagram

600 ПРЕЛЕТЕНИХ КИЛОМЕТАРА ДО НОВИХ ЕВРОПСКИХ ПРВАКА

Reprezentacija Srbije

15. ФАИ Европско првенсто у параглајдингу у дисциплини прелет је завршено 28. јула, након 10 такмичарских дана, успешних осам задатака и преко 600 километара такмичарског летења. Победник је репрезентација Шпаније, испред другопласиране Италије и трећепласиране Француске. Појединачно је првак Европе постао Тео Варден из Велике Британије, друго место је освојио Торстен Сигел из Немачке и треће место Бјађо Алберто Витале из Италије.

Репрезентативци Србије су заузели 13. место од укупно 28 селекција које су наступиле, а Владимир Бачанин из Аеро клуба „Аир 037“ из Крушевца је заузео високо 19. место од укупно 150 такмичара и са само 156 бодова заостатка у односу на првопласираног (1. место 5.348 бодова, Бачанин 5.192 бода). С обзиром на комплексност освајања бодова и позиција, и да је за крајњи поредак битан низ фактора као што су брзина и први доласци на циљ, поштовање прописане висине, лидерство у току трке и слично, резултат репрезентативаца Србије је изузетан. Наиме, јака конкуренција у параглајдингу, бројност и квалитет такмичара на светском нивоу, учинили су и сам долазак такмичара на европско или светско првенство великим успехом за оне који се нађу у друштву ових 150 најбољих. Пилоти парагалајдера из Србије су на овом такмичењу оставили иза себе резултатски  бројне европске врхунске пилоте, који долазе из Француске, Немачке, Швајцарске, где се број пилота мери у хиљадама, за разлику од Србије где је такмичарски активно око 300 пилота.

Наши репрезентативци су просечно у извођењу ових осам задатака проводили у ваздуху око три сата, а остваривали су прелете од најмање 50 километара, па све до преко 90 километара у одређеним данима. Све то уз помоћ свог умећа и знања, уз повољне ветрове и термику и без моторне летелице. Крило, систем (седиште и систем за повезивање), резервни параглајдер, опрема за везу и навигацију, заштитна опрема  - су све што пилоти параглајдера носе са собом на ове километарске вишечасовне прелете.

 „Сматрамо да смо достојно представљали своју земљу, да смо се борили у сваком такмичарском дану и током сваке трке, за што бољи и појединачни и екипни резултат. Част нам је што се Србија нашла у овом елитном параглајдинг друштву, што смо побољшали позиције на светској ранг листи и пре свега што доносимо и преносимо нашим пилотима искуства са европске параглајдинг сцене.  Уз непрекидну и велику подршку Министарства омладине и спорта и Спортског савеза Србије, омогућено нам је учешће на великим међународним такмичењима и ту смо да заједно са осталим ваздухопловним спортовима презентујемо нашу земљу у свету на најбољи могући начин“, изјаво је Жељко Овука, репрезентативац.

Подсетимо, Поругалија је била домаћин ове године најбољим европским пилотима параглајдера у дисциплини прелет од 14. до 28. јула, а репрезентативци Србије су наступили у саставу: Срђан Кесић из Аеро клуба „Нови Сад“, Предраг Нешковић из Параглајдинг клуба „Пегаз“ Ивањица, Жељко Овука из Клуба слободног летења „Арес“ из Београда, Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба „Аир 037“ из Крушевца и Срђан Ристановић из Спортског клуба „Даст девил“ из Београда.

Са искуством које носе са овог европског првенства, наши такмичари очекују наредно европско за две године, а том такмичењу се посебно радује Ваздухопловни савез Србије и Град Ниш који ће 2020. године бити домаћини 16.ФАИ Европском првенству у параглајдингу.

Ваздухопловни савез Србије је посебно поносан на све своје спортисте који у ери светских високобуџетних спортских активости, постижу изванредне резултате у скромним условима у којима се такмиче под окриљем заставе Србије. Посебно треба истаћи техничке спецификације „реквизита“ са којима наступају -  модела, летелица, параглајдера, падобрана итд, који код већине спортиста може се рећи прилично заостају за светским трендовима и актуелностима, али насупрот томе они ни мало не заостају резултатски.

Примера ради, на овом такмичењу међу 150 пилота Владимир Бачанин из Параглајдинг клуба „АИР 037“ из Крушевца, један је од неколико такмичара који су летели са параглајдером типа „Озоне Ензо 2“. Тренутно је актуелан „Озоне Ензо 3“ који има далеко боље перформансе од претходне серије. У првих 80 такмичара, он је једини који је имао „слабији“ тип параглајдера и уз то заузео 19. место.

fer play2014